Terug
Gepubliceerd op 22/12/2022

Besluit  Gemeenteraad

wo 30/11/2022 - 20:30

Sociaal beleid - Addendum samenwerkingsovereenkomst Family Justice Center: Goedkeuring

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met Family Justice Center goed te keuren.

Voorgeschiedenis
  • 04/09/2020: Voorstelling werking van het Family Justice Center (FJC) tijdens de Beleidsgroep Welzijn.

  • 11/02/2020: Overleg tussen de sociale diensten en de politie van de zone Bodukap een overleg met het FJC.

  • 20/05/2020: Family Justice Center - voorstel tot regionale uitrol en financiering.

  • 19/10/2020: Overleg lokale besturen engagementen/inrichting FJC Mechelen.
  • 16/12/2020: Goedkeuring door de gemeenteraad van de samenwerkingsovereenkomst met Family Justice Center. 

Feiten en context

Het Family Justice Center startte in 2017 als een regionale netwerkorganisatie die de expertise van verschillende diensten rond intrafamiliaal geweld bundelt. Met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen ging het initiatief van start in het Sociaal Huis te Mechelen. De huidige partners van het FJC zijn: Parket van de Procureur des Konings te Mechelen, Lokale politie arrondissement Mechelen, Provincie Antwerpen, CAW Boom Mechelen Lier, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, Justitiehuis, Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, Sociale Dienst Jeugdrechtbank, stad Mechelen afdeling preventie en veiligheid, Moderator bemiddelingsdienst, Sociaal Huis Mechelen, Psycho-sociale dienst gevangenis Mechelen, CM, De Voorzorg, CKG Betlehem en Crisisteam -18.

Het FJC startte zijn werking met de 'Korte Keten' aanpak, een aanklampende casusregie waarbij gezinnen met multiprobleem- en hoogrisicosituaties intensief gedurende een jaar worden opgevolgd.

Vandaag is dit 'Spoor 3' in de aanpak van het FJC, na Spoor 1 (advies aan hulpverleners) en Spoor 2 (snelle respons-trajecten bij meldingen van intrafamiliaal geweld).

In 2019 startte het FJC in enkele gemeenten van het werkingsgebied een intensieve samenwerking met de politie onder de naam Spoor 2; samen met de medewerkers van de politie (afdeling jeugd en gezin) overlopen ze de interventies van de politie waar sprake was van geweld in het gezin, om aan de betrokkenen onmiddellijk een hulpaanbod te doen. Het aanbod betreft zowel het slachtoffer als de dader. Deze aanpak werd o.m. gestart in de politiezone BODUKAP, en dit tot grote tevredenheid van de politie en de betrokkenen. Vaak is er immers helemaal geen gerechtelijk vervolg bij een eerste of tweede vaststelling van geweld, en dit tot frustratie van de slachtoffers en tot frustratie van de politie. Dit omdat de politie enkel een proces-verbaal kan opstellen en er zelden een vervolg komt op gerechtelijk vlak. De 'Spoor 2'-aanpak biedt daarvoor een gepaste oplossing. Ook het parket beschouwt het FJC als een belangrijke volwaardige partner en verwijst gericht naar hen door in hun adviezen.

Ondertussen keurden 12 lokale besturen, waaronder Bonheiden, een samenwerkingsovereenkomst goed met Het Family Justice Center en heeft een medewerker van het FJC een vaste zitdag op de algemene sociale dienst van het OCMW.

Deze 12 lokale besturen uit de regio tekenden in het voorjaar 2022 gezamenlijk in op een projectoproep van het kabinet Verlinden – Binnenlandse Zaken 'Trauma bij kinderen na IFG'.  De stad Mechelen is de coördinerende gemeente. In totaal werden er 15 projecten goedgekeurd, waaronder dat van regio Mechelen. In bijlage de conceptnota van het project en presentatie van het project op de stuurgroep van 06/10/2022. 

In het kader van het project dient er een addendum te worden gevoegd aan de huidige samenwerkingsovereenkomst met het FJC. 

Juridische grond
  • Het Decreet over het lokaal bestuur.
  • Koninklijk besluit van 27/10/2021 betreffende de toekenningsmodaliteiten van een subsidie voor gemeenten in het kader van de Task Force Kwetsbare Groepen met als doel het ondersteunen van de gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld.
Financiële gevolgen

Er worden geen bijkomende financiële middelen gevraagd 

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel - Keurt onderstaande addendum bij de samenwerkingsovereenkomst Family Justice Center Mechelen goed:

De 12 lokale besturen uit de regio Rivierenland tekenden samen in voor de projectoproep impulsprojecten IFG vanuit de federale overheidsdienst van Binnenlandse Zaken.  De stad Mechelen treedt op als coördinerende gemeente.

Door ondertekening van dit addendum verklaart het lokaal bestuur zich akkoord met deelname aan het impulsproject “Trauma bij kinderen na intrafamiliaal geweld”.

Het impulsproject “Trauma bij kinderen na intrafamiliaal geweld” loopt van 01/10/2022 tot 01/10/2024.

Er zijn voor de deelnemende lokale besturen geen extra kosten verbonden aan deelname aan dit project.

In de stuurgroep van het FJC zal de voortgang en – na afloop – de evaluatie van het project gerapporteerd worden.

Strategische doelstelling 1: Het doorbreken van de intergenerationele cyclus van intrafamiliaal geweld vanuit de bestaande regiowerking FJC-Mechelen

Opvolgindicatoren

Operationele doelstelling 1

Organisatie van ééndaagse opleiding voor 10 FJC-casusregisseurs rond een trauma-sensitieve aanpak voor kinderen als getuige van geweld.

Aantal opgeleide casusregisseurs = 10 (attestering)

Operationele doelstelling 2

Ontwikkeling van een werkproces met het oog op fijnmazige detectie van kinderen-getuige van geweld binnen de bestaande structuren van het huidige FJC-casusoverleg en FJC-trajecten

Bestaan van een workflow per politiezone (N=6)

Operationele doelstelling 3

Alerter detecteren van en gepast doorverwijzen bij trauma’s bij kinderen die getuigen zijn van geweld binnen het 3-sporenbeleid van de regionale FJC-Mechelen door gespecialiseerde casusregisseurs

Selectie van minstens 60 kinderen-getuige met trauma in de regio over periode van2 jaar; aparte rapportage voor deze doelgroep in verband met detectie en doorverwijzing

Operationele doelstelling 4

De organisatie door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling van minstens 6 sessies van een psycho-educatief groepsaanbod voor minstens 100 ouders over het effect van IFG op de kinderen

Aantal groepssessies ≥ 6

Aantal ouders ≥ 100

De inzichten bij de deelnemers wordt op kwalitatieve manier gemeten aan de hand van gestructureerde interviews of vragenlijsten (pre/ post-interventie)

Operationele doelstelling 5

De organisatie door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling van minstens 6 reeksen van telkens 3 groepssessies voor in totaal minstens 60 kinderen tussen 8 en 14 jaar rond traumaverwerking

 

Aantal groepssessies ≥ 6

Aantal kinderen ≥ 60

De inzichten bij de deelnemers wordt op kwalitatieve manier gemeten aan de hand van gestructureerde interviews of vragenlijsten (pre/ post-interventie)

Operationele doelstelling 6

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Boom Mechelen Lier biedt 4 uur per week individuele psychosociale begeleiding op maat van de cliënten (bereikt onder operationele doelstelling 4) aan met het oog op het stoppen van het bestaande geweld en het voorkomen van toekomstig geweld binnen gezinssystemen

Aantal uren beschikbare begeleiding ≥ 300 (timesheets worden hiervan bezorgd)

De verandering binnen de gezinssystemen wordt gemeten/beschreven aan de hand van handelingsplannen die de CAW-begeleider samen met de cliënten maakt.

 

Projectfinanciering

 

 

 

10/2022 – 10/2023

Ontvangst

Projectsubsidie IFG

+50.000

10/2022 – 10/2023

Uitgave

Nominatieve toelage aan het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

-40.000

10/2022 – 10/2023

Uitgave

Nominatieve toelage aan CAW Boom Mechelen Lier

-10.000

10/2023 – 10/2024

Ontvangst

Projectsubsidie IFG

+50.000

10/2023 – 10/2024

Uitgave

Nominatieve toelage aan het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

-40.000

10/2023 – 10/2024

Uitgave

Nominatieve toelage aan het CAW Boom Mechelen Lier

-10.000

Contactpersoon
Werner Van Herle, afdelingshoofd preventie en veiligheid, werner.vanherle@mechelen.be
(015/ 29 83 84)