Terug
Gepubliceerd op 08/06/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 26/04/2023 - 20:30

Openbaar domein/Omgeving - Niet realiseren van de buurtweg ter hoogte van het kruispunt Bruinbeekstraat - Oude Baan: Standpuntbepaling

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur
Verontschuldigd: Karl Theerens, gemeenteraadslid

Het perceel 1ste afdeling sectie D perceelnr. 306e op de hoek van de Bruinbeekstraat en de Oude Baan wordt verkocht. Officieel ligt een deel van buurtweg nr. 6 nog steeds op dit perceel, waardoor er geen omgevingsvergunning voor een woning kan aangevraagd worden. 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om naar aanleiding van de verkoop van het perceel, de rooilijn niet te realiseren.

Voorgeschiedenis
  • 12/04/1966: Koninklijk Besluit waarbij het onteigeningsplan "Verbetering van de Bruinbeekstraat (buurtweg nr. 6 deel)" werd goedgekeurd. 
  • 01/03/1973: Ruilakte waarbij een deel van de zate van de buurtweg werd geruild met een deel van 1ste afdeling sectie D perceelnr. 306e.
Feiten en context
  • Volgens de atlas der buurtwegen sloot de Bruinbeekstraat (buurtweg nr. 6) met 2 T-kruispunten aan op de Oude Baan.
  • In 1966 werd een onteigeningsplan opgemaakt om van die 2 T-kruispunten een volwaardig kruispunt te maken. Er werd echter nooit een rooilijnplan van het nieuwe tracé opgemaakt.
  • Voor de realisatie van het kruispunt werd in 1973 een gedeelte van het naastliggende perceel geruild met een gedeelte van de buurtweg. Het nieuwe kruispunt werd gerealiseerd en ligt er nu nog. 
  • De oude buurtweg werd echter nooit verlegd of afgeschaft. Officieel ligt de buurtweg nog steeds op perceel 1ste afdeling sectie D perceelnr. 306e. Dit vormt een probleem bij het indienen van een aanvraag tot omgevingsvergunning. 
  • Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het oud tracé van de buurtweg de eerste 5 jaren niet te realiseren.
Juridische grond
  • Het Decreet over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 2.
  • Het Koninklijk besluit van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.
  • Het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 15,§1, eerste lid, artikel 17,§4, artikel 23, artikel 30, artikel 31, artikel 32, artikel 65 en artikel 75.
  • Het Besluit van de Vlaamse regering van 27/11/2015 tot uitvoering van het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 13, tweede lid (procedure), Titel 3, Hoofdstuk 5 (openbaar onderzoek) en artikel 47 (zaak van de wegen).
  • Het Decreet van 03/05/2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 3, artikel 4, artikel 8, artikel 10 en artikel 12.
  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, inzonderheid op artikel 4.2.1. (vergunningsplichtige handelingen), artikel 4.3.5. (voldoende uitgeruste wegenis), artikel 4.4.7. (handelingen van algemeen belang) en artikel 4.4.7/1.
Argumentatie

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad (artikel 8 van het gemeentewegendecreet). De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeentelijke rooilijnplannen komen tot stand op de wijze, vermeld in afdeling 2. De procedure voor het tot stand komen van gemeentelijke rooilijnplannen is ook van toepassing op het wijzigen ervan. De opheffing van een gemeenteweg gebeurt door een besluit tot opheffing van de rooilijn, in voorkomend geval met inbegrip van het daartoe vastgestelde rooilijnplan, op de wijze, vermeld in afdeling 3 (artikel 11 van het gemeentewegendecreet).

De voorgestelde plaatselijke wijziging en opheffing van de gemeenteweg heeft gedeeltelijk betrekking op een gemeentelijk rooilijnplan, m.n. de atlas der buurtwegen en dit voor wat betreft de gemeenteweg Bruinbeekstraat (buurtweg nr. 6), maar heeft geen betrekking op gemeentewegen, die in een plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd zijn, noch op een gemeentelijk rooilijnplan, dat in een plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen.

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel - Beslist naar aanleiding van de verkoop van perceel 1ste afdeling sectie D perceelnr. 306e dat de rooilijn van de buurtweg niet zal worden gerealiseerd.