Terug
Gepubliceerd op 22/12/2022

Besluit  Raad Voor Maatschappelijk Welzijn

wo 30/11/2022 - 20:00

Sociaal beleid - Convenant tussen OCMW Bonheiden en Kaizen Jeugddorp: Goedkeuring

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn
Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, leden vast bureau
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, OCMW raadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur

Op 23/12/2013 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn een samenwerking met Jeugddorp vzw goed. De termijn van deze overeenkomst is verstreken. De samenwerking bleef bestaan, maar er werd geen nieuwe formele overeenkomst goedgekeurd.

Jeugddorp vzw, afdeling Kaizen-KaJaC, maakte een nieuwe overeenkomst op in het kader van begeleidingen. Aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt de goedkeuring gevraagd. 

Voorgeschiedenis

23/12/2013: Goedkeuring overeenkomst met Jeugddorp vzw.

Feiten en context
  • Jeugddorp, afdeling Kaizen-KaJac, biedt onderdak en hulpverlening aan jongvolwassenen tussen 17 en 25 jaar. Het OCMW van Bonheiden is hierbij een regelmatige aanmelder en leidt jongvolwassenen naar hen toe.
  • Het OCMW van Bonheiden meldt jong volwassen aan, die op het ogenblik van aanmelding geen verblijfplaats hebben en bovendien geen netwerk hebben waarop ze kunnen rekenen. Het zijn jongeren die naast woonproblematiek nog met andere problematieken kampen, waardoor ze meer nodig hebben dan een woonst. Ze hebben nood aan intensieve begeleiding op maat, waardoor ze op termijn een volwaardige plek in de maatschappij kunnen vinden.
  • Het OCMW van Bonheiden verbindt zich er in dat geval toe, indien de jongere aan de voorwaarden voldoet, een leefloon alleenstaande toe te kennen aan de jongvolwassene en betaalt een begeleidingskost van € 450 per maand per jongere aan Jeugddorp.
  • In samenspraak met de trajectbegeleider van Kaizen wordt bekeken hoe het OCMW de jongeren kunnen helpen door informatie over sociale rechten en sociale dienstverlening te verstrekken door financiële hulp en begeleiding te voorzien, door administratieve hulp en psycho-sociale begeleiding aan te bieden.
Juridische grond

Het Decreet over het lokaal bestuur.

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1 - Gaat akkoord met onderstaand convenant:

Cf. art. 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens: Recht op huisvesting

De raad voor maatschappelijk welzijn van Bonheiden beslist tot goedkeuring van volgende convenant met Vzw Jeugddorp, afdeling Kaizen.

Tussen  

Het OCMW van Bonheiden vertegenwoordigd door Lode Van Looy, voorzitter vast bureau en Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur

enerzijds

en

de organisatie vzw Jeugddorp vertegenwoordigd door Laurens Troch, projectcoördinator Kaizen en Maria Mol, directeur van Jeugddorp

anderzijds

wordt het onderstaande besloten voor elke jongere waar de partijen een samenwerking rond  begeleiding voor afsluiten.

BASISPRINCIPES VAN DE SAMENWERKING (Gentleman’s agreement)

  • Het OCMW bij aanmelding, in dit geval het OCMW van Bonheiden, blijft tijdens de gehele begeleidingsperiode van de in deze convenant besproken jongere ……verantwoordelijk voor:
    • de uitbetaling van het leefloon (zo lang de jongere voldoet aan de voorwaarden van ‘recht op een leefloon’).
    • de betaling van de begeleidingskost aan Kaizen na het ontvangen van een factuur.
      • Dit geldt ook als er tijdens de begeleiding door een medewerker van Kaizen een verhuis is van het ene naar het andere huis/appartement, onderdeel van de werking van Kaizen.
      • Dit geldt ook als de jongere op basis van de bevoegdheidsregels niet meer zou vallen onder de verantwoordelijkheid voor uitbetaling van het leefloon door het OCMW van Bonheiden (Bv. door het stoppen met school en het zich inschrijven als werkzoekende).
  • Bovenstaand basisprincipe vervalt als de beide partijen (OCMW en KAIZEN) afspreken dat de begeleiding wordt afgerond. Op dat moment stopt de betaling van de begeleidingskost en valt de jongere terug onder de normale bevoegdheidsregels.

Art1. Algemene bepalingen

Kaizen verbindt er zich toe de hierna omschreven opdracht uit te voeren binnen de voorziene periode en binnen het voorziene budget. Uitbreiding/beperking van de opdracht wordt afzonderlijk en in overleg besproken.

Beide partijen verklaren uitdrukkelijk akkoord te gaan met alle bepalingen.

Art 2. Situering van de opdracht

De opdracht situeert zich in het meerjarenplan 2019-2024. De te realiseren opdracht houdt verband met volgende domein: ‘leven en wonen’

Art 3. Algemene en specifieke omschrijving van de opdracht

Kaizen organiseert begeleiding, zowel residentieel als mobiel, en opvang van jongeren tussen 18 en 25 jaar die zich bevinden in complexe leefsituaties met het oog op het verhogen van de zelfstandigheid van jongeren. De inhoud van de begeleiding wordt afgesproken tussen de jongere en zijn integrale begeleider en afgestemd met het OCMW van Bonheiden

Deze overeenkomst is opgesteld in het kader van de begeleiding van ….

Het begeleidingsaanbod wordt op maat bepaald afhankelijk van de doelstellingen zoals omschreven in het aanmeldingsformulier. Ze kunnen o.m. volgende onderdelen omvatten:

    • leveren van administratieve bijstand
    • opvolgen en begeleiden van de budgetbesteding
    • opvolgen en ondersteunen van het huishouden/hygiëne
    • ondersteunen bij het invullen van schoolgaan/tewerkstelling
    • zoeken naar een dagbesteding
    • ondersteunen in de zoektocht naar passende medische hulpverlening
    • verhogen van het psychisch welbevinden
    • ondersteunen in het ontwikkelen van huishoudelijke vaardigheden
    • inzet op uitbreiden/versterken van het (in)formeel netwerk van de jongere

Het begeleidingsaanbod wordt gerealiseerd door een team van vrijwilligers, stagiairs en professioneel opgeleide hulpverleners.

Het opvangaanbod omvat daarnaast het aanbieden van betaalbare huisvesting.

Mobiel hebben we de mogelijkheid om jongvolwassenen te begeleiden in hun eigen context.

Tijdens de begeleidingsperiode kan er geschakeld worden tussen residentiële en mobiele begeleiding als dit aangewezen is binnen het begeleidingstraject van de jongere.

Art 4. Beoogde resultaten van de opdracht

Bij deze opdracht formuleren we volgende resultaatsgebieden:

Doelstelling 1: Kaizen betracht de zelfstandigheid en weerbaarheid van kwetsbare jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar te verhogen dankzij een  aanbod op maat van de jongvolwassene, gebaseerd op een sterk positief geloof in de capaciteiten en krachten van de jongere en zijn netwerk. We doen dit aan de hand van het bespreken van toekomstperspectieven en hanteren daarbij kleine stapjes richting de daarmee verbonden doelen.

    • Er kan een aangepast begeleidingsaanbod ontwikkeld worden in overleg met de doorverwijzer, het OCMW van Bonheiden. De samenwerking tussen Kaizen en het OCMW van Bonheiden is gebaseerd op volgende uitgangspunten:
      • Op basis van de opnamecriteria zoals omschreven door Kaizen, neemt het OCMW van Bonheiden haar rol als verwijzer naar Kaizen op zich. In concreto betekent dit dat elke jongvolwassene kan aangemeld worden. Er moet wel een motivatie of minimaal motiveerbaarheid aanwezig zijn bij de aangemelde jongere om een begeleidingstraject met Kaizen aan te gaan.
      • Bij aanvaarding tot opname formuleert en operationaliseert Kaizen in overleg met de dossierbeheerder van de sociale dienst van het OCMW van Bonheiden. de door Kaizen aangeboden manier van werken en methodische opbouw van de trajectbegeleiding. Het aanmeldingsformulier wordt bezorgd ter goedkeuring aan het OCMW van Bonheiden. Na goedkeuring wordt het begeleidingsaanbod opgestart voor een termijn van 6 maanden, mogelijk verlengbaar in onderling overleg, maar altijd met de focus op de noden van de jongere.
      • Bij opstart van de begeleiding bespreken de dossierbeheerder en de trajectbegeleider samen met de jongere hoe de verdere communicatie onderling verloopt alsook het afsprakenkader om een goede verstandhouding tussen de verschillende partijen te garanderen.
      • Minimaal om de 6 maanden vindt er een evaluatie van de begeleiding plaats tussen de jongere, het OCMW van Bonheiden en de trajectbegeleider van Kaizen en kan er ook gesproken worden over de duur/termijn/einddatum van de begeleiding.

Doelstelling 2: Kaizen investeert in verbreding van het draagvlak voor lokaal sociaal beleid dankzij het nemen van sensibiliseringsacties rond o.a. sociale uitsluiting, betaalbaar wonen, psychisch welzijn …

    • Op vraag van het OCMW van Bonheiden  en/of op initiatief van Kaizen wordt – indien haalbaar voor Kaizen – deelgenomen aan sensibiliseringsinitiatieven rond sociale uitsluiting, betaalbaar wonen, psychisch welzijn … in het bijzonder als het gaat over jongvolwassenen.

Doelstelling 3: Kaizen schakelt zich in de bestaande overlegstructuur in en werkt maximaal samen in functie van een krachtiger sociaal beleid.

    • Indien haalbaar, nemen medewerkers van Kaizen deel aan overlegmomenten die plaatsvinden in het kader van het lokaal sociaal beleid.

Art 5. Financiële zaken

Begeleidingskost

Na goedkeuring van de convenant door het OCMW van Bonheiden wordt het begeleidingsaanbod door Kaizen opgestart. Het OCMW van Bonheiden voorziet hiervoor een begeleidingskost van 450 €/maand zowel bij residentiële als mobiele begeleiding. Dit bedrag wordt niet betaald vanuit het leefloon van de jongeren. Tussen het OCMW en de jongere kunnen hieromtrent afwijkende afspraken worden gemaakt. Als de intensiteit (minder begeleidingsnood) na verloop van tijd verminderd kan dit bedrag tussen beide partijen (het OCMW van Bonheiden en KAIZEN)  opnieuw onderhandeld worden. In principe zal de prijs dan gehalveerd worden (225€/maand). De toelage dient voor de financiering van werkings- en loonkosten voor de uitvoering van de opdracht.
Het begeleidingsaanbod door Kaizen eindigt in overleg tussen het OCMW van Bonheiden en Kaizen.

De woning (bij residentiële begeleiding)

De beschikbare woning is gelegen te …. Alle onderhouds- en renovatiewerken vallen ten laste van de eigenaar.

De persoonlijke bijdrage voor de jongeren bedraagt € 380. Deze som dekt water- en energieverbruik, internet en het gemeenschappelijk onderhoud van de woning.

Art 6. Afwijkingen in de uitvoering

Wanneer Kaizen of het OCMW van Bonheiden vaststelt dat ze de convenant niet kan uitvoeren zoals overeengekomen, moet de andere partij hiervan op de hoogte gebracht worden. In onderling overleg en na kennisname hiervan door het zullen verdere schikkingen ter zake getroffen worden bv. Beëindigen van de begeleiding, zoeken naar een andere woonst, andere begeleidingsaanbod…

Art 7. Duur en beëindigen van de convenant en de begeleiding

Deze convenant geldt voor de duur van een jaar en start vanaf 30/11/2022 daarna wordt hij stilzwijgend verlengd met een jaar.

Deze convenant wordt beëindigd wanneer:

    • De bepalingen van de uitvoering van de convenant niet worden nageleefd door de partijen. Bv. Kaizen biedt niet de beloofde ondersteuning, het OCMW van Bonheiden komt zijn afgesproken betalingen van de begeleidingskost niet na…
    • De bedoelde resultaten niet worden gerealiseerd en er hiervoor niet voldoende krachtige motiveringen kunnen worden gegeven, die het OCMW van Bonheiden aanvaardt.
    • Eén van de partijen de samenwerking beschreven in deze convenant niet meer als waardevol ziet.

In betreffend geval stelt de ene partij de andere partij hiervan in kennis via een aangetekend schrijven. Er start dan een opzegtermijn van 3 maanden.

Begeleidingen in het kader van deze convenant:

Kerngedachte van de begeleiding is: ‘as long as it takes'.

Er vindt sowieso binnen de 6 maanden (zie art. 4 doelstelling 1) een evaluatie plaats rond het verloop en inhoud van de begeleiding, waarbij nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt en de begeleiding verlengd kan worden voor 6 maanden (of een andere afgesproken termijn). De begeleiding wordt afgerond als de doelstellingen  positief zijn bereikt en de beide partijen zich hier in kunnen vinden.

Indien de doelstellingen sneller worden bereikt dan 6 maanden, kan deze begeleiding ook sneller worden afgerond. Indien één van de partijen de begeleiding wil opzeggen zonder dat de doelstellingen bereikt zijn, brengt ze de andere partij daarvan op de hoogte. Er wordt dan minimaal 1 overleg ingepland met alle partijen (OCMW, Kaizen en de betrokken jongere) waarbij deze beslissing beargumenteerd wordt en er gezocht wordt naar een alternatief traject. We willen ten alle tijden vermijden dat een jongere dak- en/of thuisloos wordt.

Art 8. Briefwisseling en communicatie

Alle briefwisseling m.b.t. de uitvoering van de opdracht moet gericht worden aan het OCMW van Bonheiden.

Treden op als contactpersoon tussen beide organisaties:

    • Voor OCMW van Bonheiden: Lien Tuymans, afdelingshoofd mens & zorg
    • Voor Jeugddorp: Laurens Troch, projectcoördinator Kaizen

Art 9. Slotbepalingen

Deze overeenkomst is enkel mits onderling akkoord tussen de partijen aanpasbaar.

Artikel 2 - Voor de opstart van individuele begeleidingen in het kader van bovenstaand convenant is steeds een akkoord van het bijzonder comité voor de sociale dienst vereist aangaande de toeleiding naar de dienstverlening van Kaizen.