Bij e-mail van 25/07/2023 diende raadslid Karolien Huibers schriftelijk haar ontslag in als gemeenteraadslid. De voorzitter van de gemeenteraad nam van dit ontslag kennis op 25/07/2023.
Overeenkomstig de bepalingen van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet wordt een vacature opgevuld door de eerstvolgende opvolger. Voor de fractie N-VA is dit de vierde opvolger; Ilse Van den Bossche. Aangezien zij niet meer woonachtig is in België, gaat het mandaat naar de vijfde opvolger; Hilde (Hilda) De Ruysscher.
Vooraleer tot de installatie van deze opvolger kan worden overgegaan dient de gemeenteraad de geloofsbrieven te onderzoeken.
Als opvolger moet geïnstalleerd worden de persoon die overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet als eerste opvolger is aangewezen voor de lijst waartoe het te vervangen raadslid, dus het raadslid wiens mandaat te begeven is, behoort. Kan de eerste opvolger niet geïnstalleerd worden, dan is het de tweede opvolger van deze lijst die moet worden opgeroepen, enz.
Om tot gemeenteraadslid of stadsdistrictsraadslid verkozen te kunnen worden en blijven, moet men kiezer zijn en moet men de kiesvoorwaarden behouden (artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet) Deze voorwaarden zijn:
1° Belg zijn;
2° de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt;
3° in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn;
4° zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing, vermeld in hoofdstuk 4 van deze titel.
De vierde opvolger op de lijst N-VA, Ilse Van den Bossche, voldoet niet meer aan de 3e voorwaarde en kan des gevolge het mandaat van gemeenteraadslid niet opnemen.
Hilde De Ruysscher werd als vijfde opvolger verkozen op de lijst N-VA. Zij voldoet nog wel aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.
De opvolger moet zo vlug mogelijk worden geïnstalleerd. De taak van de gemeenteraad bij het onderzoek van de geloofsbrieven van opvolgers die tijdens de zittijd worden geïnstalleerd, bestaat er in na te gaan of:
Uit het verslag van het onderzoek van de geloofsbrieven, opgesteld door Evelien Hoefnagels, diensthoofd burgerlijke stand, blijkt dat Hilde (Hilda) De Ruysscher:
Enig artikel - Keurt de geloofsbrieven van Hilde (Hilda) De Ruysscher goed.
Vervolgens wordt overgegaan tot de eedaflegging;
Hilde De Ruysscher wordt ter zitting uitgenodigd en verzocht in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waarin zij voldoet als volgt:
"Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
Van deze eedaflegging wordt een afzonderlijke akte opgesteld.
Hilde De Ruysscher wordt door de voorzitter als gemeenteraadslid aangesteld verklaard.
Door deze aanstelling als gemeenteraadslid maakt zij van rechtswege ook deel uit van de raad voor maatschappelijk welzijn en de raad van bestuur van het AGBPB.