Terug
Gepubliceerd op 31/10/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 25/10/2023 - 20:30

Mobiliteit - Huishoudelijk reglement mobiliteitsraad: Bekrachtiging

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Sofie Crauwels, Hilde De Ruysscher, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur

Op de eerste bijeenkomst van de nieuw samengestelde mobiliteitsraad, werd het huishoudelijk reglement goedgekeurd.

Conform artikel 12 van de statuten van de mobiliteitsraad, dient het huishoudelijk reglement bekrachtigd te worden door de gemeenteraad.

Voorgeschiedenis
  • 19/07/2022: Principiële goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen houdende de samenstelling van de mobiliteitsraad.
  • 31/08/2022: Goedkeuring van de gemeenteraad houdende de samenstelling van de mobiliteitsraad alsook de goedkeuring van de statuten van de mobiliteitsraad.
  • 25/04/2023: Goedkeuring van college van burgemeester en schepenen houdende de personen die deel gaan uitmaken van de mobiliteitsraad.
  • 21/06/2023: Kennisneming van de gemeenteraad houdende de samenstelling van de mobiliteitsraad.
  • 09/10/2023: Eerste overleg van de mobiliteitsraad waar onder andere het huishoudelijk reglement werd vastgesteld.
Juridische grond
  • Het Decreet over het lokaal bestuur.
  • De statuten van de mobiliteitsraad, goedgekeurd door de gemeenteraad op 31/08/2022.
Bijzonderheden bij de besluitvorming

De fractie N-VA stelt voor om het agendapunt te verdagen. 

Er vindt een publieke stemming plaats. 

Het voorstel om het punt te verdagen wordt met 6 stemmen ja (Guido Vaganée, Wim Van der Donckt, Geert Teughels, Karl Theerens, Marcel Claes, Hilde De Ruysscher), 12 stemmen neen (Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Luc De Weerdt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Pascal Vercammen) en 5 stemmen onthouding (Jan Fonderie, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Rudi Withaegels, Sofie Crauwels) verworpen.

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Sofie Crauwels, Hilde De Ruysscher, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Luc De Weerdt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Pascal Vercammen
Tegenstanders: Guido Vaganée, Wim Van der Donckt, Geert Teughels, Karl Theerens, Marcel Claes, Hilde De Ruysscher
Onthouders: Jan Fonderie, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Sofie Crauwels
Resultaat: Met 13 stemmen voor, 6 stemmen tegen, 4 onthoudingen
Besluit

Artikel 1 - Bekrachtigt het het huishoudelijk reglement van de mobiliteitsraad, dat als volgt is vastgesteld:

Artikel 1 - zetel

De zetel van de gemeentelijke mobiliteitsraad bevindt zich op volgend adres:

Mobiliteitsambtenaar

Jacques Morrensplein 10

2820 Bonheiden 

De mobiliteitsraad is ook bereikbaar op het emailadres van de dienst Mobiliteit.

MOBILITEITSRAAD

Artikel 2 - samenstelling van de mobiliteitsraad

De mobiliteitsraad bestaat uit stemgerechtigde leden en niet-stemgerechtigde leden.

De verkiezing, ontslagneming en uitsluiting van de leden wordt beschreven in de statuten.

Artikel 3 - werking van de mobiliteitsraad

3.1. Aantal vergaderingen:

De mobiliteitsraad vergadert ten minste 2 maal per jaar, en zo vaak als noodzakelijk.

Leden die verhinderd zijn de vergadering bij te wonen zijn verplicht de voorzitter of de mobiliteitsambtenaar vooraf te verwittigen en worden als verontschuldigd in het verslag vermeld.

Bij het zonder verwittigen afwezig zijn gedurende drie opeenvolgende vergaderingen, kan de mobiliteitsraad een einde maken aan het lidmaatschap.

3.2. Voorzitterschap:

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter en als ook deze afwezig is door het oudste stemgerechtigd lid. De voorzitter wordt verkozen uit de stemgerechtigde leden door de mobiliteitsraad.

3.3. Bijeenroeping:

De mobiliteitsraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter, tenminste 10 kalenderdagen voor de dag van de vergadering.  De oproeping gebeurt schriftelijk of per e-mail.

Bij hoogdringendheid kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

Op vraag van minstens 1/5 van de leden kan een extra mobiliteitsraad opgeroepen worden binnen een termijn van 1 maand. (uitgezonderd in juli en augustus)

3.4. Agenda:

De agenda wordt door de voorzitter vastgesteld. Ten laatste vijf kalenderdagen voor de vergadering worden agenda en bijhorende stukken per e-mail aan de leden verstuurd.

Bijhorende dossiers die niet digitaal met de agenda verstuurd kunnen worden, liggen vanaf de verzending van de bijeenroeping - op afspraak - op de gemeentelijke mobiliteitsdienst ter inzage van de leden van de mobiliteitsraad.

De leden kunnen agendapunten voorstellen aan de voorzitter. Elk voorgesteld agendapunt moet toegelicht worden door de aanbrenger. Bij hoogdringendheid kan de voorzitter op vraag van een lid en mits instemming van de meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden, op de vergadering nog nieuwe punten aan de agenda toevoegen.

Als een agendapunt wegens gebrek aan tijd niet wordt behandeld, wordt het automatisch op de agenda van de volgende vergadering geplaatst.

3.5. Stemming:

Voor elk advies wordt naar een consensus gestreefd.

Elk stemgerechtigd lid kan evenwel vragen om een stemming. Alleen stemgerechtigde leden met een geldig mandaat kunnen aan de stemming deelnemen. De mobiliteitsraad besluit of adviseert dan bij gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

De stemming gebeurt mondeling of bij handopsteking, de stemming is geheim als er over personen of functies wordt gestemd.

Stemmen kan enkel door aanwezig te zijn op de vergadering. Er wordt niet gewerkt met volmachten.

Om geldig te vergaderen moet meer dan de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien de vergadering niet geldig kan vergaderen, dan wordt een nieuwe vergaderdatum vastgelegd die - ongeacht het aantal leden - rechtsgeldig kan vergaderen over de uitgestelde agenda.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Op vraag van eenieder stemgerechtigd lid kan een minderheidsnota aan de adviezen worden toegevoegd.

3.6. Verslag:

Van elke zitting van de mobiliteitsraad wordt een verslag opgesteld.

Dit verslag wordt ten laatste één maand na de vergadering aan de leden van de mobiliteitsraad bezorgd.

Elk stemgerechtigd lid heeft het recht bezwaren tegen de redactie van het verslag in te brengen binnen de 14 kalenderdagen na verzending van het verslag, over te maken aan de secretaris van de mobiliteitsraad.

Als na 14 kalenderdagen na verzending van het verslag geen opmerkingen toekomen bij de secretaris van de mobiliteitsraad, wordt het verslag beschouwd als goedgekeurd.

Indien  er wel opmerkingen gemaakt worden, dan zullen deze besproken worden op de eerstvolgende vergadering van de mobiliteitsraad, waarna de leden zich kunnen uitspreken over de opmerkingen via hun stemrecht.

Een goedgekeurd verslag wordt aan het College van Burgemeester en Schepenen bezorgd zodat dit openbaar kan gemaakt worden.

3.7 Advies

Een advies wordt tijdens de vergadering geformuleerd (zie artikel 4.1).

Artikel 4 – bevoegdheid van de mobiliteitsraad

4.1. Bevoegdheid inzake adviesverlening:

Het uitbrengen van advies staat in de doelstellingen van de statuten vermeld. De wijze waarop een advies gevraagd, uitgebracht en beantwoord wordt is eveneens in de statuten gespecifieerd.

Tijdens de vergadering worden adviezen staande geformuleerd in adviesnota’s die aan het college van Burgemeester en Schepenen worden overhandigd. Termijnen en vormvoorschriften zijn reeds bepaald in de statuten.

4.2. Andere bevoegdheden:

Naast het verlenen van adviezen inzake het gemeentelijk mobiliteitsbeleid is de mobiliteitsraad ook bevoegd voor:

    • het kiezen van de voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester;
    • alle aangelegenheden die de goede werking van de mobiliteitsraad mogelijk maken;
    • Voorstellen tot wijzigen van de statuten en opmaak en aanpassen van het huishoudelijk reglement;
    • het voordragen van kandidaten uit de stemgerechtigde leden als vertegenwoordiger in andere organen. Deze vertegenwoordigingsopdrachten worden herzien bij elke nieuwe samenstelling van de mobiliteitsraad bij het begin van een nieuwe legislatuur van de gemeenteraad;
    • het financieel beheer van de toegekende middelen.

Artikel 5 - werkgroepen

Indien nodig kan de mobiliteitsraad een werkgroep opstarten.  Deze werkgroep heeft geen beslissingsbevoegdheden, maar rapporteert aan de mobiliteitsraad.

VOORZITTER, ONDERVOORZITTER, SECRETARIS EN PENNINGMEESTER

Artikel 6 - bevoegdheden

De bevoegdheidsverdeling tussen voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester bepaalt welke handelingen mogen verricht worden in naam van de mobiliteitsraad. Wie daartoe geen toestemming heeft, is onbevoegd.

6.1. Voorzitter:

    • roept de mobiliteitsraad bijeen en stelt de agenda vast;
    • bereidt de vergaderingen van de mobiliteitsraad voor;
    • zit de vergaderingen van de mobiliteitsraad voor, opent en sluit ze;
    • kan de vergadering schorsen;
    • geeft bij het begin van de vergadering kennis van de tot de mobiliteitsraad gerichte verzoeken, doet alle mededelingen die de raad aanbelangen en deelt mee welke raadsleden zich verontschuldigen;
    • opent de inkomende briefwisseling en zorgt ervoor, dat daaraan het nodige gevolg wordt gegeven;
    • ondertekent samen met de secretaris alle briefwisseling namens de mobiliteitsraad;
    • brengt de besluiten, adviezen en het goedgekeurde verslag van de mobiliteitsraad schriftelijk ter kennis van het College van Burgemeester en Schepenen.

6.2. Ondervoorzitter:

    • vervangt de voorzitter bij ontstentenis of verhindering van de voorzitter;
    • ondertekent zo nodig samen met de voorzitter alle briefwisseling namens de mobiliteitsraad.

6.3. Secretaris

    • verstuurt de uitnodigingen en bijhorende stukken voor de vergaderingen van de mobiliteitsraad tijdig rond;
    • ondertekent samen met de voorzitter alle briefwisseling namens de mobiliteitsraad;
    • keurt zo nodig het ontwerpverslag goed dat werd opgemaakt door de betrokken ambtenaar van de mobiliteitsdienst;
    • stuurt het verslag van de mobiliteitsraad naar haar leden en ter publicatie naar de communicatiedienst van de gemeente.

6.4. Penningmeester

    • regelt de financiële aangelegenheden, waaronder het beheer van de gelden van de mobiliteitsraad op een bankrekening en de uitbetaling van de schuldeisers van de mobiliteitsraad;
    • is aan de mobiliteitsraad verantwoording verschuldigd voor de kastoestand en houdt daartoe een kasregister bij;
    • bereidt een begrotingsvoorstel voor ter bespreking op de mobiliteitsraad;
    • maakt een financieel verslag op dat wordt voorgesteld op de eerste vergadering van het kalenderjaar;
    • deelt aan het College van Burgemeester en Schepenen mee voor welke uitgaven de gemeentelijke subsidie van het voorgaande jaar werd aangewend.

Artikel 2 - Maakt deze beslissing, overeenkomst artikel 286 en 287 van het Decreet over het lokaal bestuur, binnen de 10 dagen bekend op de gemeentelijke website en brengt de toezichthoudende overheid, overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur hiervan dezelfde dag op de hoogte.