Terug
Gepubliceerd op 18/03/2025

Besluit  Gemeenteraad

wo 29/06/2022 - 20:30

Openbaar domein/Omgeving - Gedeeltelijke wijziging en opheffing rooilijn omleidingsweg Putsesteenweg i.h.k.v. omgevingsproject OMV_2021094331 'Doortrekking R6' (2022/113): Goedkeuring

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, schepenen
Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur
Verontschuldigd: Lode Van Looy, burgemeester
Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Karl Theerens, gemeenteraadsleden

Op 26/04/2022 werd door Wegen Antwerpen een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de verlenging R6 tussen de Mechelsesteenweg en de N15 Putsesteenweg met als projectnummer omgevingsloket OMV_2021094331 en gemeentelijk projectnummer 2022/113.

De aanvraag voorziet het plaatselijk wijzigen en opheffen van de rooilijn van de omleidingsweg Putsesteenweg ter hoogte van de aansluiting van de R6 met de N15 voor het gedeelte op grondgebied Bonheiden.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om volgens artikel 31 van het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, de zogenaamde 'zaak van de wegen', te beslissen over het al dan niet plaatselijk wijzigen en opheffen van de rooilijn van de omleidingsweg Putsesteenweg.

Voorgeschiedenis
  • 16/12/2010: Stedenbouwkundige vergunning voor de verlenging R6.
  • 01/2012 - 02/2015: Uitvoering van de vergunning.
  • 17/03/2015: Vernietiging stedenbouwkundige vergunning voor de verlenging R6 door Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb).
  • 25/06/2015: Nieuwe stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door het departement Ruimte Vlaanderen.
  • xx/xx/xxxx: Vernietiging stedenbouwkundige vergunning door RvVb.
  • 26/04/2022: Indiening nieuwe vergunningsaanvraag voor verlenging R6.
  • 02/05/2022: Adviesvraag van Gewestelijke omgevingsvergunningscommissie aan college van burgemeester en schepenen.
  • 06/05/2022 - 04/06/2022: Openbaar onderzoek i.h.k.v. vergunningsaanvraag.
Feiten en context

Op 26/04/2022 werd door Wegen Antwerpen een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de verlenging R6 tussen de Mechelsesteenweg en de N15 Putsesteenweg.

De aanvraag werd ontvankelijk en volledig verklaard op 28/04/2022 door de vergunningverlenende overheid.

De omgevingsvergunningsaanvraag draagt als kenmerk OMV_2021094331 en is gemeentelijk geregistreerd onder het nummer 2022/113.

De aanvraag voorziet de verlenging van de R6 tussen de Mechelsesteenweg en de N15 Putsesteenweg.

Aan dit omgevingsproject is het plaatselijk wijzigen en opheffen van een aantal bestaande rooilijnen van gemeentewegen voorzien, waaronder de omleidingsweg Putsesteenweg ter hoogte van de rotonde van R6 met N15. Als gevolg van deze plaatselijke wijzigingen van rooilijnen zullen delen van de percelen gelegen Putsesteenweg te 2820 Bonheiden, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie A nrs 70D, 78F, 74A, 75D en 75A in het openbaar domein van deze gemeentewegen opgenomen worden.

De geplande infrastructuurwerken omvatten: (her)aanleg van omleidingsweg Putsesteenweg. De omleidingsweg werd deels verplaatst verplaatst in functie van de aanleg van de R6 en de rotonde aan de N15. Voor het overige werd de bestaande wegenis heraangelegd.

Openbaar onderzoek

De aanvraag doorloopt de gewone procedure. Het openbaar onderzoek werd gestart op 06/05/2022 en eindigde op 04/06/2022. Er werden meerdere bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Juridische grond
  • Het Decreet over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 2.
  • Het Koninklijk besluit van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.
  • Het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 15,§1, eerste lid, artikel 17,§4, artikel 23, artikel 30, artikel 31, artikel 32, artikel 65 en artikel 75.
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 27/11/2015 tot uitvoering van het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 13, tweede lid (procedure), Titel 3, Hoofdstuk 5 (openbaar onderzoek) en artikel 47 (zaak van de wegen).
  • Het Decreet van 03/05/2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 3, artikel 4, artikel 8, artikel 10 en artikel 12.
  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, inzonderheid op artikel 4.2.1. (vergunningsplichtige handelingen), artikel 4.4.7. (handelingen van algemeen belang) en artikel 4.4.7/1.
Argumentatie

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad (artikel 8 van het gemeentewegendecreet).

De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond. De gemeentelijke rooilijnplannen komen tot stand op de wijze, vermeld in afdeling 2. De procedure voor het tot stand komen van gemeentelijke rooilijnplannen is ook van toepassing op het wijzigen ervan. De opheffing van een gemeenteweg gebeurt door een besluit tot opheffing van de rooilijn, in voorkomend geval met inbegrip van het daartoe vastgestelde rooilijnplan, op de wijze, vermeld in afdeling 3. (artikel 11 van het gemeentewegendecreet).

In afwijking van artikel 11 van het gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet worden opgenomen in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat. (artikel 12, §2 eerste lid van het gemeentewegendecreet).

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning. (artikel 12,§2 tweede lid van het gemeentewegendecreet).

De mogelijkheid, vermeld in het eerste lid geldt niet als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeenteweg die in een plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd is, of op een gemeentelijk rooilijnplan dat in een plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen. In dat geval gelden de procedureregels voor het opstellen van een ruimtelijk uitvoeringsplan. (artikel 12,§2 derde lid van het gemeentewegendecreet).

Met betrekking tot de in voormeld omgevingsproject voorgestelde plaatselijke wijziging en opheffing van gemeentewegen werden volgende documenten bij het aanvraagdossier gevoegd:

Een ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'ROOILIJNPLAN – Gewestweg R6 - deel Putsesteenweg', met de actuele en toekomstige rooilijn van de betrokken gemeentewegen alsook de op te heffen rooilijn, het op te heffen rooilijnplan of het desbetreffende deel daarvan, de kadastrale vermelding van de sectie, de nummers en de oppervlakte van de getroffen dan wel aanpalende kadastrale percelen en onroerende goederen en de naam van de eigenaars van de getroffen en aanpalende kadastrale percelen en onroerende goederen volgens kadastrale gegevens of andere gegevens die voor het gemeentebestuur beschikbaar zijn.

Bijgevolg is er voldaan aan de bepalingen van artikel 12,§2 van het gemeentewegendecreet en kan de gemeenteraad volgens het tweede lid een beslissing nemen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het Decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning, de zogenaamde 'zaak van de wegen', voor zover de gemeenteraad eerst een beslissing neemt over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan.

Bijzonderheden bij de besluitvorming

Volgend amendement wordt voorgesteld:

Toevoeging van volgende zinsnede ’met dien verstande, verwijzend naar het besluit van de gemeenteraad 27/03/2019, dat de rooilijn R6 zo ingetekend wordt dat de aanleg van de fietsostrade in de bedding van de R6 mogelijk blijft’.

Dit amendement wordt met eenparigheid van stemmen aangenomen.

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Marcel Claes
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel - Hecht goedkeuring aan de gedeeltelijke wijziging en opheffing van de rooilijn omleidingsweg Putsesteenweg, zoals voorgesteld op het bijgevoegde ontwerp van rooilijnplan 'ROOILIJNPLAN – Gewestweg R6 - deel Putsesteenweg', met dien verstande, verwijzend naar het besluit van de gemeenteraad 27/03/2019, dat de rooilijn R6 zo ingetekend wordt dat de aanleg van de fietsostrade in de bedding van de R6 mogelijk blijft.