Niet enkel de werkingsgebieden, maar ook de verdeling van de stemrechten van de gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de woonmaatschappij, dienen bij besluit van de Vlaamse Regering te worden vastgelegd. In de gemeenteraad van 27/10/2021 werd reeds advies gegeven. Ondertussen is duidelijk dat Ranst niet tot het werkingsgebied zal behoren. Aan de leden van de gemeenteraad wordt voorgesteld het advies omtrent de stemrechten te vernieuwen.
27/10/2021: Besluit van de gemeenteraad houdende de afbakening van werkingsgebieden voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij.
Niet enkel de werkingsgebieden, maar ook de verdeling van de stemrechten van de gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de woonmaatschappij, dienen bij besluit van de Vlaamse Regering te worden vastgelegd. De Vlaamse Regering is daarbij verplicht om rekening te houden met de volgende 2 criteria:
De Vlaamse Regering kan ook rekening houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad. Daarom vroeg de minister in zijn brief van 07/02/2022 aan de lokale besturen een advies. Lokale besturen die een advies hebben ingediend samen met hun advies over het werkingsgebied waartoe ze wensten te behoren, kunnen dit advies hernieuwen of bijstellen, bijvoorbeeld in functie van de vormvereisten.
Ondertussen is duidelijk dat Ranst niet tot het werkingsgebied zal behoren. Er werd reeds vastgesteld om de verdeling van het stemrecht te baseren op drie criteria:
De twee eerste criteria krijgen een weging op 100, het laatste criterium krijgt een weging op 65. Dit geeft volgend resultaat:
Momenteel zijn de gemeenten Duffel en Lier de best vertegenwoordigde besturen in de nieuwe woonmaatschappij. Lier heeft meer sociale woningen en meer huishoudens, Duffel beschikt over een grotere aandelenportefeuille. Om die reden is gestreefd naar een gelijkwaardige vertegenwoordiging in de nieuwe woonmaatschappij. De verdeelsleutel zal ook in de toekomst gehanteerd worden. Het is de bedoeling de cijfers (huishoudens, sociale woningen en aandelen) iedere vijf jaar te actualiseren. Dit kan dan betekenen dat de onderlinge stemverhoudingen tussen de lokale besturen evolueren.
In bijlage bevindt zich een toelichtingsnota voorstel stemverdeling i.k.v. vorming woonmaatschappij en een overzicht met de cijfergegevens.
Voorstel is om het advies te hernieuwen.
Artikel 1 - Gaat akkoord met de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij te verdelen op basis van volgende criteria en met het hieronder bepaalde gewicht:
Criterium |
Weging |
De verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente |
1/1 |
De verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente |
1/1 |
Een ander criterium dat verband houdt met wonen, nl. de waarde van de aandelen waarover de betrokken gemeenten/OCMW’s momenteel beschikken in één van de sociale huisvestingsmaatschappijen (Lierse Maatschappij voor de Huisvesting of Volkswoningen van Duffel) |
0,65/1 |
Artikel 2 - Bezorgt deze beslissing aan de provinciegouverneur en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.