Terug
Gepubliceerd op 18/03/2025

Besluit  Gemeenteraad

wo 26/01/2022 - 20:30

Opmaak lokaal laadpaalplan

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, gemeenteraadsleden
Lien Tuymans, wnd. algemeen directeur

Dit punt werd geagendeerd op vraag van Guido Vaganée, fractievoorzitter N-VA.

De laatste jaren werken verschillende actoren aan de uitrol van een netwerk van openbare laadpunten.

Niettegenstaande dit groeiend aantal openbare laadpunten blijven de eerder beperkte openbare oplaadmogelijkheden een regelmatig gehoorde twijfel voor het aanschaffen van een elektrische wagen. Nochtans kunnen elektrische voertuigen voor dagdagelijkse verplaatsingen meestal eenvoudiger en goedkoper thuis of op het werk opgeladen worden.

De N-VA-fractie vraagt aan de gemeenteraad zo snel mogelijk werk te maken van een lokaal laadplan, en dit om te bekijken waar openbare laadpunten nodig en efficiënt zouden zijn. Bovendien is de N-VA-fractie van mening dat ook het semi-openbaar laden bij bedrijven en het thuisladen een eerste prioriteit moeten zijn om het openbaar domein niet extra te belasten.

Feiten en context

Bij de aanschaf van een elektrische wagen wordt aangeraden, indien mogelijk, thuis een mode 3 laadpunt te installeren. Bij sommige types elektrische wagens wordt dit standaard bijgeleverd. Bij andere zorgt dit voor een meerkost die al snel meer dan 1000 euro bedraagt.

Raamcontracten of groepsaankoop kunnen helpen om deze investering betaalbaar te houden.

De Vlaamse overheid heeft de doelstelling om via de lokale besturen tot 100 000 laadpunten te creëren tegen 2030. Dit is een enorme uitdaging en heeft een grote impact op bezetting en indeling van het openbaar domein.

Argumentatie

Onze residentiële gemeente heeft het voordeel dat de meerderheid van de inwoners beschikt over de mogelijkheid om te laden op eigen terrein. Dit aanmoedigen kan een duidelijke win-win-situatie opleveren voor de inwoner/gebruiker en de gemeente als organisator van het openbaar domein. Wist je trouwens dat de investering in private laadinfrastructuur kan rekenen op een fiscaal voordeel van 45% aftrekbaarheid tot 31/12/2022?

Bijzonderheden bij de besluitvorming

De N-VA fractie trekt het oorspronkelijke artikel 2 "Vraagt aan het college van burgemeester en schepenen een raamcontract in de markt te zetten waar onze inwoners en bedrijven gebruik kunnen van maken" in, zodat de oorspronkelijke artikels 1 en 3 hernummerd worden naar artikels 1 en 2, die ter goedkeuring worden voorgelegd.

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes, Lien Tuymans
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Karolien Huibers, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Charlotte Pittevils, Karl Theerens, Marcel Claes
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1 - Vraagt aan het college van burgemeester en schepenen zo snel mogelijk te starten met de opmaak van een lokaal laadpaalplan.
Artikel 2 - Vraagt aan het college van burgemeester en schepenen de fiscale voordelen voor de komende jaren te communiceren via haar communicatiekanalen.