IVAREM leidde een aantal personeelsleden op voor het opmaken van GAS-vaststellingen in het kader van openbare netheid. De gemeenteraad stelde deze GAS-vaststellers reeds aan. Sinds 08/01/2024 is de nieuwe GAS-wetgeving van kracht. Eén van de wijzigingen is dat de GAS-vaststellers niet meer op naam aangesteld moeten worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om IVAREM als gewestelijke vaststeller voor sluikstort bij brengplaatsen van huisvuil (OCT's en glasbolsites) aan te stellen, waarbij de personeelsleden, die aangeduid worden door deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Bonheiden. Deze aanstelling is dan blijvend geldig indien er interne personeelsverschuivingen zouden plaatsvinden binnen de organisatie.
Sluikstorten is al jaren een ecologisch en maatschappelijk probleem, dat veel geld kost aan de maatschappij. Op Vlaams en lokaal niveau wordt een geïntegreerd beleid gevoerd, gebaseerd op 5 pijlers: infrastructuur (o.a. vuilbakken), sensibilisering en communicatie, omgeving, participatie en handhaving.
Ook in Bonheiden wordt rond deze 5 pijlers gewerkt. Handhaving vormt het sluitstuk van dit beleid. Een versterking van de handhaving kan een belangrijke bijdrage leveren aan de netheid van de gemeente.
Enig artikel - Stelt IVAREM aan als gewestelijk vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Bonheiden, voor de vaststelling van overtredingen bepaald in de artikelen 5.2.2, 5.2.5, 5.6.3.2, 5.6.4.1, 7.2.5 uit het gemeentelijk politiereglement.