Terug
Gepubliceerd op 26/02/2025

Besluit  Gemeenteraad

wo 24/04/2024 - 20:30

Leefmilieu - LEKP-rapportage 2023: Kennisneming

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Daan Versonnen, Lola Vanderweyen, schepenen
Jan Fonderie, Guido Vaganée, Eddy Michiels, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Hilde De Ruysscher, Veerle Stephani, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur
Verontschuldigd: Frans Uytterhoeven, Sofie Crauwels, gemeenteraadsleden

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de rapportering 2023 betreffende het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). 

Voorgeschiedenis
  • 13/03/2016: De gemeenteraad ondertekent het Europees burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. 
  • 29/09/2021: De gemeenteraad ondertekent het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0. 
  • 30/11/2022: De gemeenteraad ondertekent het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0. 
  • 07/02/2023: De gemeenteraad neemt kennis van de rapportage LEKP voor het jaar 2022.
  • 21/06/2023: De gemeenteraad ondertekent het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1. 
Feiten en context
  • De gemeente Bonheiden ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering waarbij er naast een aantal algemene doelstellingen binnen 4 specifieke werven doelstellingen staan omschreven om op lokaal niveau actie te ondernemen op vlak van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie.
  • Bij het onderschrijven van het pact werd er een jaarlijkse rapportage voorzien aan de gemeenteraad. Deze rapportering wordt opgemaakt vanuit het Lokaal Klimaatpactportaal, dat wordt voorzien door de Vlaamse Overheid. Nadat dit ter kennis gegeven wordt aan de gemeenteraad dient dit bij Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend te worden.
Juridische grond

Het Decreet over het lokaal bestuur.

Argumentatie
  • Voor de cijfers op het Lokaal Klimaatpactportaal wordt er gewerkt met verschillende authentieke databronnen. Zo dient het lokaal bestuur niet zelf alle cijfers te rapporteren, wordt extra planlast vermeden en is er een goede vergelijking mogelijk tussen verschillende gemeenten. 

    In de toekomst wenst Vlaanderen nog meerdere databronnen op punt te stellen voor deze en andere doelstellingen uit het LEKP. Zo wordt er een steeds vollediger beeld van alle lokale klimaatinspanningen bekomen.
  • De gegevens die beschikbaar gesteld worden rond de energiereducties in publiek patrimonium zijn deels gebaseerd op een aantal aannames. Naarmate de gebouwen binnen het gemeentelijk patrimonium voorzien zijn van slimme meters, zullen deze gegevens actuelere data beschikbaar maken. 
  • Wat betreft de doelstelling rond coöperatieve zonne-installaties dient er rekening gehouden te worden dat de gemeente Bonheiden op deze doelstelling een pionier was en dat er in de jaren voor de ondertekening van het LEKP reeds meerdere gebouwen van het publiek patrimonium voorzien werden van coöperatieve zonne-installaties.
  • Binnen de algemene doelstellingen is er voorzien dat ieder lokaal bestuur een lokaal warmteplan dient op te stellen. Binnen de budgetten van de gemeente werden voldoende kredieten voorzien om dit jaar nog van start te gaan met de opmaak van dit lokaal warmteplan. Er wordt momenteel echter nog in overleg gegaan met omliggende gemeenten om te kijken of er interesse is in een gemeenschappelijk warmteplan.
  • Bij de aanplant van bomen worden bomen die voorzien zijn in bosaanplant niet meegerekend in de doelstellingen van het LEKP. Ondanks dat deze in de rapportage niet meegenomen worden, werden er in 2023 ook op dit vlak inspanningen geleverd. Er werden in de gemeente in 2023 via bosaanplant 6.845 bomen aangeplant.
Besluit

Enig artikel - Neemt kennis van de rapportering 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.