Dit punt werd geagendeerd op vraag van Guido Vaganée, fractievoorzitter N-VA.
Een kabel over de stoep leggen, laadpalen op parkings van supermarkten of een laadpaal nabij je huis zodra je een elektrische auto hebt gekocht. Het zijn enkele voorbeelden die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op tafel legt om tegen 2030 66.000 laadpunten in Vlaanderen te realiseren. Somers verwacht nu van elke gemeente een laadpaalplan om dat doel te bereiken. De Vlaamse regering zal de lokale besturen daarin ondersteunen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het college van burgemeester en schepenen te verzoeken:
In de krant : “Minister Somers verwacht van gemeenten "laadpaalplan" voor elektrische auto's, lokale besturen bezorgd over uitvoering”
De federale regering besliste om vanaf 2026 alleen nog emissievrije salariswagens fiscaal te stimuleren..
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceert de projectoproep voor (semi-)publieke laadpunten op privaat domein. Ze voorziet hiervoor een budget van 3 miljoen euro. De oproep kadert in de ambitie van minister Peeters om tegen 2025 30.000 extra (CPE) laadpunten te voorzien.
Buiten het bedenkelijke opbod van het aantal laadpunten tussen 2 O-VLD ministers in de Vlaamse regering is de boodschap duidelijk: De lokale besturen moeten de lead nemen om de extra laadpunten te voorzien op het openbaar en semi-openbaar domein.
“De Vlaamse regering zou de lokale besturen een handleiding bezorgen met modelbesluiten en hen ondersteunen in het uitrollen van goede initiatieven die vandaag elders al bestaan", klinkt het in een persbericht. "Aan de hand van enkele eenvoudige gemeenteraadsbeslissingen kunnen we het gebruik van elektrische wagens enorm stimuleren. Ook een bevraging van de intenties van de bevolking om in de toekomst een elektrische auto aan te kopen zal de nodige informatie moeten bijeen schrapen.”
De projectoproep van minister Peeters over (semi-)publieke laadpunten op privaat domein richt zich op laadinfrastructuur die minstens 10 uur per dag publiek toegankelijk is.
“Het kan dus gaan over parkings aan horeca, supermarkten maar evengoed ook om tankstations”, aldus minister Peeters. “Iedereen moet er kunnen laden, het moet gaan om groene stroom en de statische en dynamische info over de oplaadpunten moet gedeeld worden. De bestuurder moet zo de nodige info krijgen over het laadpunt: is er een wachttijd? Wat is de prijs? Wat is het vermogen? …”
De oproep werd gelanceerd via www.milieuvriendelijkevoertuigen.be en de aanvragen kunnen ingediend worden tot 1 september 2021. De subsidie bedraagt 20% van de kostprijs, geplafonneerd op 1000 euro per CPE. De projecten moeten binnen de 2 jaar gerealiseerd worden.
De volledige projectoproep kan je bekijken via onderstaande link.
Suggestie:
Als N-VA fractie doen wij enkele suggesties over thema’s binnen het concept elektrisch laden die van toepassing kunnen zijn en best bevraagd worden bij de toekomstige gebruikers.( niet limitatief)
De meerderheidsfracties (BR, CD&V en Open VLD) wensen dit punt te amenderen als volgt:
"De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om te starten met de opmaak van een laadpalenplan".
Dit amendement wordt met eenparigheid van stemmen
aangenomen.
Enig artikel - De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om te starten met de opmaak van een laadpalenplan.