Terug
Gepubliceerd op 05/10/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 27/09/2023 - 20:00

Leefmilieu - Herziening subsidiereglement Klimaatbudget: Vaststelling

Aanwezig: Julie De Clerck, voorzitter gemeenteraad
Lode Van Looy, burgemeester
Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, schepenen
Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Sofie Crauwels, Hilde De Ruysscher, gemeenteraadsleden
Ethel Van den Wijngaert, algemeen directeur

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing in het subsidiereglement 'Klimaatbudget', ter bevordering van klimaatacties door inwoners van de gemeente, vast te stellen.

De wijzigingen werden opgenomen na een evaluatie van de voorbije aanvragen binnen dit reglement en dienen ervoor te zorgen dat de drempel om deze ondersteuning aan te vragen kleiner wordt, zodat het aantal opstartende projecten in aantal kan toenemen en de participatie aan het lokale klimaatbeleid door inwoners en verenigingen kan vergroten.

Voorgeschiedenis
  • 30/03/2016: De gemeenteraad keurt de deelname aan het Europees burgemeestersconvenant voor klimaat en energie goed.
  • 28/03/2018: De gemeenteraad keurt het klimaatactieplan (SECAP) goed, dat is opgesteld in functie van het Europees burgemeestersconvenant.
  • 09/02/2021: Het college van burgemeester en schepenen geeft een principiële goedkeuring voor het voorstel tot subsidiereglement Klimaatbudget.
  • 10/02/2021: Advies van de milieuraad betreffende het voorstel van het subsidiereglement Klimaatbudget.
  • 31/03/2021: De gemeenteraad stelt het subsidiereglement Klimaatbudget vast.
Feiten en context
  • De gemeente Bonheiden heeft binnen de burgemeestersconvenant de ambitie om 40% CO2-reductie te realiseren tegen 2030 en de gemeente te wapenen tegen de gevolgen van klimaatsverandering.
  • Binnen het burgemeestersconvenant wordt er een nadruk gelegd op participatie van de inwoners van de gemeente voor het bereiken van deze doelstellingen.
  • Het gemeentelijk subsidiereglement 'Klimaatbudget' wenst inwoners en verenigingen aan te zetten om mee projecten op te starten, die kaderen binnen de doelstellingen van het burgemeestersconvenant. 
  • Tijdens de afgelopen 2 jaar werden een aantal projecten succesvol gerealiseerd binnen dit reglement. Een aantal elementen zorgden echter dat mogelijke aanvragen niet of moeilijk konden gebruikmaken van deze ondersteuning, terwijl de maatschappelijke meerwaarde hier wel duidelijk was. 
Adviezen
Juridische grond

Het Decreet over het lokaal bestuur.

Argumentatie
  • Bij de ondertekening van het Europees burgemeestersconvenant voor klimaat en energie werd de ambitie gesteld om 40% CO2 te besparen tegen 2030 en de gemeente te wapenen tegen de gevolgen van een wijzigend klimaat. Binnen het klimaatactieplan dat werd opgesteld voor het bereiken van deze doelstellingen werd er conform het convenant aandacht besteed aan de participatie van de bevolking voor het bereiken van deze doelstellingen.
  • Door inwoners de kans te bieden een gemeentelijke ondersteuning te krijgen bij de opstart van een actie die kadert binnen het klimaatactieplan, betrekt de gemeente de inwoners in haar ambities van het burgemeestersconvenant.
  • Binnen dit reglement kunnen inwoners een ondersteuning aanvragen voor projecten die bijdragen aan mitigerende maatregelen of adaptatiemaatregelen. Projecten dienen wel steeds zichtbaar te zijn voor de bevolking en open te staan voor de inwoners van de gemeente.
  • Binnen het oude subsidiereglement werden er twee indienmomenten voorzien. Om projecten mee te kunnen ondersteunen die al klaar staan voor uitwerking, maar waar de middelen ontbreken, wordt ervoor gekozen om binnen het nieuwe reglement niet langer te voorzien in twee vaste indienmomenten, maar projecten de kans te geven om doorlopend tijdens het jaar een aanvraag in te dienen. De nood aan deze doorlopende indieningsperiode bleek in het verleden al noodzakelijk om bepaalde projecten alsnog te kunnen weerhouden voor ondersteuning.
  • Om de ruime bevolking reeds vooraf te betrekken bij deze projecten, werd er voorzien in een burgerjury waarbij de bevolking mee zijn stem kon geven in de beoordeling van de projecten. In het nieuwe reglement wordt er enkel nog gewerkt met een expertenjury om projecten te beoordelen. Door te werken met een doorlopende indieningsperiode is er immers geen vast moment meer waarbij meerdere ingediende projecten kunnen vergeleken worden met elkaar en vervalt dan ook de mogelijkheid om hier op in te zetten. Het geeft ook de mogelijkheid projecten sneller te beoordelen, waardoor de goedkeuring niet in het gedrang komt met de al vooropgestelde planning van het project. Binnen de beoordeling van de jury zal er wel gekeken worden naar het participatieve karakter van het project. 
  • In de meerjarenplanning werden er reeds middelen voorzien voor dit subsidiereglement op de actie van subsidie voor natuur en klimaatprojecten (A7.11.1).
Financiële gevolgen

Dit subsidiereglement maakt gebruik van het beschikbare krediet op A7.11.1 Subsidie natuur- en klimaatprojecten.

Financieel advies:

Adviezen
  • Gunstig visum FA 2023/00197 van Financiele dienst van 11 september 2023

Publieke stemming
Aanwezig: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Sofie Crauwels, Hilde De Ruysscher, Ethel Van den Wijngaert
Voorstanders: Julie De Clerck, Lode Van Looy, Mieke Van den Brande, Bart Vanmarcke, Yves Goovaerts, Eddy Michiels, Hilde Schueremans, Frans Uytterhoeven, Jan Fonderie, Luc De Weerdt, Guido Vaganée, Barbara Maes, Annick Van den Broeck, Wim Van der Donckt, Hilde Smets, Daan Versonnen, Rudi Withaegels, Geert Teughels, Pascal Vercammen, Karl Theerens, Marcel Claes, Sofie Crauwels, Hilde De Ruysscher
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1 - Wijzigt het Subsidiereglement Klimaatbudget als volgt:

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT KLIMAATBUDGET

Kader

De gemeente Bonheiden heeft de ambitie om tegen 2030 een CO2-besparing van 40% te realiseren over het ganse grondgebied. Het ondertekende hiervoor het Europees burgemeestersconvenant en stelde hiervoor een klimaatactieplan op om deze ambities waar te maken.

Burgers, middenveldorganisaties, scholen, … moeten allemaal samenwerken om deze uitdaging succesvol te realiseren. Veel bewoners bruisen van goede ideeën en slaan zelf al de handen in elkaar om initiatieven op poten te zetten. Zo vormen ze een belangrijke hefboom om het klimaatactieplan van de gemeente Bonheiden te realiseren. Met het subsidiereglement Klimaatbudget nodigt de gemeente haar inwoners, verenigingen en organisaties uit om actief te participeren, projecten in te dienen en uit te voeren opdat Bonheiden op een cocreatieve wijze kan uitgroeien tot een meer duurzame, circulaire en klimaatvriendelijke gemeente.

Artikel 1. Definities

  • Klimaatactieplan: goedgekeurd beleidsplan met als doel 40% CO2-reductie tegen 2030 op het grondgebied van Bonheiden te behalen en de gemeente weerbaar te maken tegen de effecten van klimaatverandering. Het plan omvat meer dan 100 acties die tot doel hebben deze doelstellingen te bereiken.
  • Projectindiener: natuurlijk persoon, (feitelijke) vereniging of rechtspersoon van de gemeente Bonheiden of met een aantoonbare werking in Bonheiden.
  • Projectverantwoordelijke: natuurlijk persoon aangeduid als verantwoordelijke voor het ingezonden projectvoorstel.
  • Jury: bestaat uit minstens 3 en maximum 5 personen. Deze kunnen zowel gevonden worden in de eigen gemeentelijke organisatie als buiten de organisatie. Leden van de expertenjury mogen geen betrokken partner zijn binnen één van de ingediende projecten.

 Artikel 2. Doelgroep

 De volgende personen en organisaties kunnen een projectvoorstel indienen:

    • Natuurlijke personen gedomicilieerd in Bonheiden. Als de aanvrager minderjarig is moet een ouder of wettelijke vertegenwoordiger het aanvraagformulier ook ondertekenen waardoor deze zich verbindt alle bepalingen van het reglement na te leven en de minderjarige te begeleiden in de loop van de volledige procedure.
    • Feitelijke verenigingen waarvan de verantwoordelijke natuurlijke persoon gedomicilieerd is in Bonheiden en waarbij haar activiteiten plaatsvinden op het grondgebied Bonheiden en gericht zijn aan inwoners van Bonheiden.
    • Rechtspersonen zonder winst als doelstelling die hun maatschappelijke zetel hebben in Bonheiden of een actieve werking kunnen aantonen in Bonheiden en waarbij haar activiteiten plaatsvinden op het grondgebied Bonheiden en gericht zijn aan de inwoners van Bonheiden. 

Eén persoon, één vereniging of één rechtspersoon kan maximaal één projectvoorstel indienen per lanceringsoproep. Personen die in persoonlijke naam een project indienen, kunnen geen vertegenwoordiger zijn van een feitelijke vereniging of rechtspersoon die een project indienen en omgekeerd. De projectindiener is tegelijk de begunstigde. Kortom, de projectindiener en de begunstigde moeten dezelfde persoon, vereniging of rechtspersoon zijn. 

Artikel 3. Welke projecten komen in aanmerking?

Per project kan maximum 1 aanvraag ingediend worden. Alle vernieuwende projectvoorstellen die als hoofddoel hebben bij te dragen aan het klimaatactieplan van de gemeente Bonheiden komen in aanmerking. Projecten kunnen dus zowel bijdragen aan klimaatmitigatie en/of klimaatadaptatie.

Daarnaast moet ook aan volgende voorwaarden voldaan zijn:

    • Het projectvoorstel heeft een minimale omvang waarbij voor minstens 1.000 euro kosten gemaakt zullen worden die in aanmerking komen om gesubsidieerd te worden via dit reglement.
    • Het projectvoorstel dient het algemeen belang en heeft geen commerciële doelstelling.
    • Het projectvoorstel is gericht aan de inwoners van Bonheiden. Bij voorkeur worden verschillende doelgroepen bereikt en betrokken en gaat het ruimer dan de interne werking van de vereniging.
    • Het projectvoorstel vindt plaats op het grondgebied van Bonheiden.
    • Het projectvoorstel draagt bij aan de realisatie van het klimaatactieplan van Bonheiden.
    • Het projectvoorstel kan door de projectindieners zelf én voldoende autonoom uitgevoerd en gerealiseerd worden op korte termijn (zie artikel 11).
    • Het projectvoorstel valt niet onder de gesubsidieerde reguliere werking van een vereniging of rechtspersoon.
    • Het projectvoorstel heeft geen uitgesproken religieus, filosofisch of politiek karakter.
    • Het projectvoorstel omvat een nieuw project of een project in opstart. Reeds opgestarte projecten die in een ver stadium van uitvoering zitten of reeds afgelopen zijn komen niet in aanmerking. 

Artikel 4. Vrijblijvende aftoetsing projectidee

Kandidaat-projectindieners hebben de mogelijkheid om hun projectidee vooraf af te toetsen bij de dienst omgeving van Bonheiden (omgeving@bonheiden.be) om ideeën verder te verfijnen, samen op zoek te gaan naar potentiële partners, de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het projectvoorstel te screenen, … Dit aanbod is geheel vrijblijvend en geen voorafname op de verdere beoordeling van het projectvoorstel.

Artikel 5. Definitief projectvoorstel

Het definitieve projectvoorstel moet volledig ingevuld, ondertekend en elektronisch ingediend worden via het E-loket van de gemeente Bonheiden. Er kan op geen enkele andere manier worden deelgenomen. Dit aanvraagformulier is te raadplegen via de website www.bonheiden.be of op te vragen bij de dienst omgeving (omgeving@bonheiden.be).

Door het indienen van het aanvraagformulier gaat de projectprojectindiener akkoord met de voorwaarden gesteld in het reglement.

Artikel 6. Beoordeling ontvankelijkheid

De dienst omgeving kijkt na of de ingediende projecten voldoen aan de ontvankelijkheidscriteria. Dit betekent concreet dat door de dienst omgeving nagekeken wordt of:

    • het aanvraagformulier van het projectvoorstel volledig ingevuld, ondertekend en elektronisch ingediend is.
    • de projectindiener voldoet aan de voorwaarden (Artikel 2).
    • het projectvoorstel niet in strijd is met de vooropgestelde projectvoorwaarden en de thematische afbakening (Artikel 3).
    • het budget van het projectvoorstel de richtlijnen respecteert (Artikel 8). 

Artikel 7. Jureringsprocedure

De beoordeling van de ontvankelijk verklaarde projecten gebeurt door een expertenjury

De expertenjury bestaat uit minstens 3 en maximum 5 onafhankelijke experts die affiniteit hebben met het thema ‘klimaatmitigatie en klimaatadaptatie’. Elke expert evalueert individueel de projectvoorstellen op basis van de onderstaande beoordelingscriteria en geeft elk projectvoorstel een score op 100. Tijdens het jury-overleg bepaalt de jury zijn definitieve score op 100 voor elk projectvoorstel.

De jury kan de projectindiener uitnodigen voor een gesprek of aanvullende informatie opvragen.

 

Beoordelingscriterium

Maximum punten

1

IMPACT. In welke mate draagt het projectvoorstel concreet bij aan de realisatie van een klimaatvriendelijke gemeente? In welk mate heeft het project een positieve ecologische en sociale impact?

25

2

REALISEERBAARHEID. In welke mate zijn de doelstellingen, (financiële) middelen, het plan van aanpak (incl. timing) voldoende duidelijk (‘SMART’) omschreven? In welke mate is het project door de projectindieners zelf op voldoende autonome wijze realiseerbaar op korte termijn (artikel 11)?

20

3

DUURZAAMHEID. In welke mate heeft het project een langdurig effect en is het verankerd (aandacht voor continuering, overdracht, inbedding in reguliere werking, overstijgen van ad hoc resultaat)?

15

4

SAMENWERKING & PARTICIPATIE. In welke mate stimuleert het projectvoorstel samenwerking en partnerschappen tussen verschillende organisaties al dan niet over verschillende sectoren heen (ondernemingen, middenveldorganisaties, verenigingen, kennisinstellingen, scholen, buurtcomités, …).

10

5

DRAAGVLAK. In welke mate is het projectvoorstel gedragen in de buurt, wijk of stad.

10

6

VERNIEUWEND KARAKTER. In welke mate is het projectvoorstel vernieuwend en innovatief voor Bonheiden (bv. op het gebied van een product, dienst, partnerschap, bereikte doelgroep, …)?

5

7

MULTIPLICATOREFFECT. In welke mate kan het project overgenomen worden in andere wijken, organisaties, … of uitgebreid worden naar andere doelgroepen? In welke mate is de projectprojectindiener bereid om de opgedane kennis en ervaringen te delen (bv. toonmoment, publicatie, workshop, website, …)?

5

8

KANSENGROEPEN in welke mate heeft het projectvoorstel bijzondere aandacht voor kwetsbare inwoners van de gemeente.

10

 

TOTAAL

100

Artikel 8. Aangevraagd subsidiebedrag

Het minimale subsidiebedrag dat aangevraagd kan worden voor een projectvoorstel bedraagt 1.000 euro. Het maximum subsidiebedrag is 5.000 euro. Het aangevraagde subsidiebedrag mag niet hoger zijn dan de geraamde onkosten na aftrek van de geschatte inkomsten.

Alle directe kosten die noodzakelijk zijn om het project uit te voeren komen in aanmerking voor subsidie (bv. terreinrealisaties, aankopen roerende goederen, communicatie-acties, extern advies, …). Het gaat om kosten die rechtstreeks en uitsluitend gelinkt zijn aan het project en die aangetoond kunnen worden met facturen of onkostennota’s. 

De volgende kosten zijn uitgesloten van subsidie:

    • Personeelskosten en persoonlijke vergoedingen (bijvoorbeeld vrijwilligersvergoeding).
    • Kosten waarvoor al financiering is voorzien in de meerjarenbegroting van de gemeente Bonheiden.
    • Kosten waarvoor al andere projectsubsidies van de gemeente Bonheiden of andere instanties zijn toegekend.
    • Kosten die reeds gemaakt zijn vóór de subsidietoekenning aan het project.

Cofinanciering van een projectvoorstel met eigen of andere financiële middelen is toegelaten tenzij de andere subsidie(s) cofinanciering uitsluit(en) én op voorwaarde dat de projectindiener hierover transparant communiceert met de gemeente Bonheiden. Dubbelfinanciering is echter niet toegelaten.

Artikel 9. Toekenning subsidie

De projecten ontvangen een ondersteuning voor hun project waarbij de beoordeling van de jury doorslaggevend is in de te ontvangen middelen.

De maximale ondersteuning voor een project wordt berekend volgens volgende formule:

(Aangevraagd budget X beoordelingscijfer jury) / 100

Bij meerdere aanvragen en/of een ontoereikend krediet ontvangen de projecten een ondersteuning waarbij het totale beschikbare budget wordt verdeelt over de verschillende projecten in verhouding tot de maximale ondersteuning die werd toegekend door de jury.

Het resultaat wordt binnen de 10 werkdagen na bekrachtiging door het college van burgemeester en schepenen meegedeeld aan de projectaanvragers.

Projectindieners onderschrijven het reglement en leggen zich onvoorwaardelijk neer bij het advies van de jury en het college van burgemeester en schepenen. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.

Artikel 10. Projectopvolging

De dienst omgeving van de gemeente Bonheiden volgt de concrete uitvoering van het project en de wijze waarop kennis en leerervaringen extern gedeeld worden op. Hiertoe geeft elke projectindiener minstens om de 6 maanden een stand van zaken door, bij voorkeur via e-mail (omgeving@bonheiden.be), maar in onderling overleg kan ook gekozen worden voor een ander medium (bv. fysiek overleg, online meeting, …). De stand van zaken omvat minstens een overzicht van de ondernomen actie(s) en eventuele realisaties. Ook eventuele knelpunten worden opgelijst.

Daarnaast brengt de projectindiener de dienst omgeving van de gemeente Bonheiden onmiddellijk op de hoogte van belangrijke wijzigingen tijdens de uitvoering van het project.

Op alle communicatiedragers die gerelateerd zijn aan het project, online en offline wordt het logo van Duurzaam Bonheiden opgenomen en de financiële ondersteuning van de gemeente Bonheiden vermeld. Alle communicatiematerialen worden voor publicatie ter informatie doorgestuurd naar omgeving@bonheiden.be.

Je nodigt de medewerker van de dienst omgeving uit op elke goedgekeurde activiteit. De medewerker bezoekt bij wijze van steekproef enkele van de goedgekeurde activiteiten. 

Artikel 11. Uitbetaling, evaluatie en verantwoording

De uitbetaling van de subsidie gebeurt in één schijf per overschrijving op de post- of bankrekening van de projectindiener, na de beslissing tot toekenning van de subsidie van het college van burgemeester en schepenen.

Projecten dienen ten laatste 1 jaar na goedkeuring uitgevoerd te zijn. Uiterlijk 30 kalenderdagen later bezorgt de projectindiener aan de dienst omgeving een evaluatieverslag waaraan ook de verantwoordingsstukken (bewijsstukken, facturen en onkostennota’s) worden toegevoegd. Het evaluatieverslag en de bijhorende verantwoordingsstukken worden elektronisch, bij voorkeur in één pdf-bestand, bezorgd (omgeving@bonheiden.be). Een eventuele verlenging van de uitvoeringstermijn van het project is mogelijk mits een onderbouwde motivatie en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. Dit verzoek tot verlenging dient overgemaakt te worden aan het gemeentebestuur ten laatste 2 maanden voor afloop van de oorspronkelijke deadline. 

De gemeente Bonheiden kan het betaalde subsidiebedrag geheel of gedeeltelijk terugvorderen, of in voorkomend geval beslissen tot het niet-uitbetalen of het gedeeltelijk niet uitbetalen van de toegekende subsidie als de projectindiener één of meer afspraken voortvloeiend uit het subsidiereglement niet nakomt. Bijvoorbeeld, 

    • Als de subsidie niet werd aangewend voor het doel waarvoor ze is toegekend
    • Als de subsidie niet volledig gebruikt werd
    • Als de activiteit niet heeft plaatsgevonden
    • Als de verplichte verantwoording niet tijdig werd ingediend

Indien op een of andere wijze blijkt dat er fraude werd gepleegd, wordt de uitgekeerde subsidie teruggevorderd, en wordt de aanvrager voor 5 jaar uitgesloten van deze subsidie-oproep.

De gemeente is als subsidieerbare overheid in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de projecten en hun uitvoering, noch voor de eventuele schade die eruit kan voortvloeien.

Artikel 2 - Maakt dit reglement binnen de 10 dagen bekend op de gemeentelijke webtoepassing, overeenkomstig artikelen 286 en 287 van het Decreet over het lokaal bestuur en brengt de toezichthoudende overheid hiervan dezelfde dag op de hoogte, overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur.